Vanaf 21 oktober, wanneer de herfst volop aan de gang is, duiken in het straatbeeld de traditionele bladkorven op. Door de stijgende vraag naar bladkorven en de beperkte capaciteit van de groendienst, plaatsen we de korven in de straat op een bepaalde afstand van elkaar. Dit maakt dat sommige bewoners enkele tientallen meters moeten lopen om hun bladeren te deponeren. De groendienst benadrukt dat de bladkorven enkel bedoeld zijn voor de bladeren van de bomen naast de weg en niet voor takken, stenen en bladeren uit privétuinen!

Het systeem van de bladkorven is al jaren ingeburgerd in onze gemeente. Op verschillende plekken in de straat plaatst onze groendienst open bladkorven. De straten met de grootste bomen, komen eerst aan bod. De bladkorven kunnen door de bewoners gevuld worden met de bladeren van de laanbomen. Volgens een vast rittenschema komt de groendienst vervolgens langs om de korven leeg te zuigen.

 

Spelregels

Het systeem is gebonden aan enkele spelregels:

  • We plaatsen enkel bladkorven in gemeentelijke straten met laanbomen. Straten zonder bomen of gewestwegen komen niet in aanmerking.
  • De bladkorven zijn geen GFT-bakken of verzamelplaatsen voor het tuinafval. Enkel de bladeren van de laanbomen mogen er in gedeponeerd worden. Takken, stenen en ander afval kunnen de bladzuiger beschadigen.
  • Verschillende bewoners delen samen één bladkorf.
  • Om het ledigen en controleren van de bladkorven vlot te laten verlopen, vragen we deze niet te verplaatsen.

Oogje in het zeil

Gezien het hoge aantal diefstallen in het verleden, vraagt het gemeentebestuur alle bewoners een oogje in het zeil te houden zodat er zo weinig mogelijk bladkorven verdwijnen.